İdrar Yolu Enfeksiyonları

İYE üriner sistemde oluşan enfeksiyondur. Enfeksiyonlara mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçük organizmalar olan mikroplar neden olur. İYE en sık nedeni bakterilerdir.

Normalde idrar yollarına giren bakteriler belirtilere neden olmadan vücut tarafından uzaklaştırılır. Ama bazen bakteriler vücudun doğal savunmasını aşarak enfeksiyona neden olur.

Üriner sistem nedir?

Üriner sistem vücudun atıkları ve fazla suyun çıkarılması için bir drenaj sistemidir. Üriner sistem iki böbrek, iki üreter, bir mesane ve bir üretrayı içerir. Böbrekler bir yumruk büyüklüğünde fasulye şeklinde organlardır. Bunlar, omurganın her iki tarafında kaburga altında yer alır. Böbrekler her gün ortalama 1-2 litre idrar üretirler. İdrar üreter adı verilen iki dar tüple böbreklerden aşağı gider. İdrar sonra mesane olarak adlandırılan balon gibi bir organda saklanır ve mesane altındaki bir tüp olan üretra aracılığıyla dışarıya boşaltılır.

İdrar yolu enfeksiyonlara ne sebep olur?

Çoğu İYE'na bağırsakta yaşayan bakteriler neden olur. Bakteriler arasında en sık görülen Escherichia coli (E. coli) dir. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için çeşitli sistemler vardır. Üreterler idrarın böbreklere geri kaçmasını önlemek için tek yönlü bir vana gibi çalışır. Erkeklerde, prostat bezi bakteri lerin büyümesini yavaşlatan salgıları üretir. Her iki cinsiyette bağışıklık sistemi de enfeksiyonu önlemektedir. Ancak bu önlemlere rağmen enfeksiyonlar yine de oluşabilir.