TESE, mikro TESE
Mikro TESE
TESE, ejakülatında (menide) hiç sperm hücresi bulunmayan hastaların, mikroskopik operasyon ile testislerinden alınan dokudan sperm elde edilmesidir.
Menide sperm hücresi bulunmaması çeşitli nedenlere bağlı olabilir:
- Sperm kanallarında tıkanıklık
- Sperm kanallarının doğuştan yokluğu
- Hormonal sebepler
- Genetik nedenler
- Radyoterapi almış olmak
- İlaçlar
- Enfeksiyon (Kabakulak sonrası)
Mikro TESE işlemi anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Mikroskop altında testisin en az 4 farklı noktasından doku örneği alınır. Alınan örnekler bir seri özel işlemden geçirilerek canlı sperm hücreleri ayrılır. Bu hücreler mikroenjeksiyon işleminde kullanılır.
Mikro TESE işlemi, testis biyopsisinden farklıdır. Biyopside testisin tek bir bölgesinden örnek alınır. Ancak testisin diğer bölgelerinde sperm üretimi olabilir. Bu nedenle testis biyopsi sonucu sperm hücresine rastlanamayan hastalarda TESE ile sperm hücresi elde edilebilir.
Mikro TESE sonucu elde edilen sperm hücreleri dondurularak saklanır ve ancak ondan sonra hasta tüp bebek tedavi programına alınır. Aksi halde sperm bulunamaz ise kadına lüzumsuz yere tedavi yapma riski vardır.
Dondurma işlemi sperm kalitesini bozmaz. Ayrıca ikinci defa tüp bebek gereken hastalarda TESE ameliyatının tekrarını engeller.
Mikro TESE sonucunda canlı sperm hücresi elde edilemeyebilir. Bu risk altta yatan nedene bağlıdır. Sperm kanallarında tıkanıklık olan bir hastada sperm bulunma şansı; hormonal veya genetik problemi olan hastaya göre daha yüksektir. Ameliyat sonrası nadiren operasyon yerinde enfeksiyon, kanama olabilir.